KOREAPICANTO

Mata

5 April 2013

Kerajaan Sementara~~~ :)

Selangor Pakatan Rakyat Pioneers Caretaker Government | Media Statement
5 April 2013

After months of keeping the people in the dark, Dato’ Seri Najib Tun Razak finally announced the dissolution of Parliament on April 3, 2013.This has been followed by the dissolution of the State Assemblies including the States administered by Pakatan Rakyat in Selangor, Pulau Pinang, Kedah and Kelantan.As of today, the administration of the State must be run by a caretaker government. This concept will be a crucial test whether Pakatan Rakyat or Barisan Nasional truly observes the practices and process of democracy.

Hitherto, KEADILAN has been the victim of Barisan Nasional’s unfair and devious ploys in exploiting and abusing the machinery and resources of the government, including the use of the State owned media, to facilitate their campaign programs and activities even after dissolution. This practice is a clear violation of caretaker government principles and must be stopped immediately. We urge them to stop such abuses.KEADILAN will not violate this principle and will not allow this transgression to be repeated this time around. We will observe the democratic process fully beginning with this caretaker government as a mark of respect of the people’s rights and to honour their trust as well as to be fair to all contending parties.

In this regard, I applaud the initiative and commitment of the Selangor Caretaker Government under Pakatan Rakyat which has issued strict directives pertaining to the administration of caretaker government in the following matters:

• No new key policy decisions are to be made by the State administration
• State government Executive Councilors must return all State- owned facilities such as cars and other vehicles to the State except when they are required for official duties of the State
• No major contracts are to be entered into by the State except in matters where they are obligated by law to fulfill
• No major development projects are to be awarded or approved
• No new appointments to key positions or office are to be made

As a first step towards complying with the tenets of a caretaker government, I have instructed that the official car belonging to PKNS which has been provided to me be returned to PKNS effective today. To further test this democratic concept which has been consistently violated by Barisan Nasional, KEADILAN calls on Dato’ Seri Najib and all the leaders of the Barisan Nasional to take the first step to return all official cars and vehicles to the States and the Federation except for strictly official duties which are not related to campaign activities.

MOHAMED AZMIN ALI
Deputy President

************************************************************************************************************

Rasululullah sebelum membuat apa apa perjanjian melibatkan pengurusan kerajaan baginda pastikan seluruh umat islam bersatu padu terlebih dahulu. Walaupun kita bayangkan sekadar golongan muhajirin dan ansar yg baginda satukan namun hakikatnya muhajirin tu pun berpuak puak asalnya. Ansar pun berkabilah kabilah asalnya. Tahap Assabiyyah diorang tahap max. Tak dpt di compare dgn tahap org di malaysia. Namun Rasulullah satukan mereka dahulu. Lepas tu baru ber "agreement" dgn org kafir ie yahudi melalui dustur madinah. Tapi kita pun tau, akhirnya yahudi mungkiri janji. Sebab tu kepercayaan perikatan yg asas harus berasaskan aqidah. Tak mungkin, tak akkan, not in a million years org lain akan memperjuangkan aqidah kita. Itu realiti pedih yg harus kita benar benar fahami. Jadi saya cenderung kpd perpaduan berdasarkan Aqidah. Wallahualam. Maaf kalau saya ada tersalah bahasa y

Nak tanya sikit... bila parliament dissolved menteri tak yah masuk office ke ? horaaa la semua orang kat kementerian tak de boss ye... lepas tu kalau election lambat lagi...kata la lagi sebulan....driver2 tu nak buat apa? makan gaji buta..? ke jadi acting menteri? kalau driver dah di tugaskan ke tempat lain...nanti keta2 tu macam mana pulak ? nak biar tak start sampai sebulan? kalau keta2 rasmi mcm perdana tu dah tak start sebulan ..mau jahanam tu...paling kurang pon bateri kena tukar...ke ada konspirasi nak rosakkan keta, supaya bole beli Toyata Camry? Ini bukan first time parliament dissolved kat Msia nie brader...kereta dah ada...bukannya beli keta baru....Nik Aziz pon tak pulangkan keta...nko nak pulangkan keta nko..pulang la...tak de hal...duit nko pon belambak...

kalau nak berlakon berjiwa rakyat..pegi la beli Saga sebiji..buat habuan nak pegi ceramah... yang level Porche tu simpan je kat rumah....ada nampak Lim Guan Eng pindah keluar rumah Menteri Besar ke? Logik2 la sikit....mmg la menteri semua dah kira dah resign...tapi caretaker gov still lagi diorang sampai la Azmin Ali take over jadi menteri bulan depan...so hari2 still lagi kena guna utk urusan rasmi....so cukup2 sudah la....nanti undi ja....kalau menang esok..berkhidmatlah utk rakyat seperti yg di gembar gemburkan...saya nak minyak petrol murah...kalau bole 50 sen seliter mcm Venuzuela...depa bole buat takkan kita tak bole...lepas tu ingat lagi janji Rafizi kereta murah... kalau traffic jem melampau lepas nie..atau bank naik interest loan keta dari 2.3% ke 9-10% mcm zaman dulu2...mintak tolong pantau la...

Tol nak di mansuhkan kononnya...tp di penang nak buat jambatan bwh lautlah...espresswaylah...tp kena tol..apa punya bodoh...cakap tak serupa bikin...minyak klu mahai...ada jgk org seludup masuj negara jiran...bn tak prnah nak janjikan tu semua freelah..kurangkan hrga ketalah...so tak patutunya ada persoalan knp time bn nak minta...PR yang janjikan..klu dh memerintah...klu rakyat minta...jgnlah belit2 plk...anuar tak mewah?? HEHEHE...parti dia pun sj dah penuh anak pinak dgn bini...serrrraaaahhhh!