KOREAPICANTO

Mata

20 Ogos 2012

DAP teRus meLudaHHH PAS????

Pengerusi DAP, Karpal Singh menegaskan, pelaksanaan hukum hudud dan penubuhan negara Islam oleh Pas adalah perkara yg paling tidak dipersetujui parti tersebut. Katanya, DAP konsisten berhubung perkara itu dan pendirian mereka tidak pernah berubah sejak sekian lama malahan akan terus mempertahankannya.

"Jika mereka (Pas) terus berniat untuk melaksanakan hukum hudud dan menubuhkan negara Islam, bagi pihak DAP, saya mengatakan bahawa kami juga mempunyai pendirian yg sama seperti sebelum ini iaitu tidak menerimanya. Bantahan DAP terhadap cita-cita Pas itu adalah demi kepentingan negara ini dan ia akan terus kekal," katanya pada sidang akhbar hari ini.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas kenyataan bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad bahawa dirinya selaku orang nombor satu DAP tidak akan bersetuju dengan perjuangan Pas menubuhkan sebuah negara Islam sehingga pernah berkata langkah mayatnya dahulu jika Pas mahu berbuat demikian. Karpal yg juga Ahli Parlimen Bukit Gelugor berkata, bantahan beliau yg mewakili DAP itu adalah berdasarkan peruntukan dalam Perlembagaan yg tidak membenarkan perkara itu dilaksanakan.